Garderobeplanlægning – her gælder Paretos lov

Har du prøvet at stå foran dit skab og følt, at du ikke har noget at have på ?

Skabet er fuldt af tøj, men ingenting frister.

Da er det sandsynligt, at du har impulshandlet og at skabet er fuldt af tøj, som ikke passer sammen.

Her gælder Paretos lov.Vi bruger 80% af garderoben 20 % af tiden, og derfor 20 % af garderoben 80 % af tiden.

Hvor er det så lønsomt at satse på nye indkøb ?

Begynd med at rydde alt det tøj ud du ikke har brugt de sidste to år. Det kommer du alligevel ikke til at bruge.

Ryd derefter  alt ud, som trænger til at blive repareret.

En lynlås, som skal skiftes, en nederdel som skal lægges op? Eller måske en søm, som skal repareres?

Sørg for at få det gjort og hæng tøjet på plads igen.

Er der noget tøj som er ”krympet”?

Er tøjet blevet for småt? Læg det i en kasse, mærket rigtig størrelse, og sæt kassen på lager til du eventuelt har tabt dig og du kan passe tøjet igen.

Det tøj som hænger tilbage, skal du nu tage ud. Tag derefter et overblik over farverne. Er det farver som passer ind i din farveskala? Er det forkerte farver så ryd dem væk. Nu kan du tage  garderobe planlægningsskemaerne frem og krydse af efter dine basisfarver.

Begynd med basisfarvevalg nr. 1 og kryds af. Hvor der er ”huller” i listen sætter du X som manglende på din prioriterede indkøbsliste.

Derefter tager du basisfarve nr. 2 og gør det samme.

Til slut ser du på alt tillægstøjet og ser på listen og krydser af på den.

Nu burde du have en god oversigt  over dit behov for nyanskaffelser.

” Planlægning giver god økonomi! ”

 Har du nogen gange tænkt over, hvor mange penge du bruger på tøj?

Hvor let er det ikke at tænke, at vi ikke har råd til  kvalitetstøj, men vi impulshandler gerne på udsalg og når der er tilbud.

Her er to eksempler som kan være nyttige at tage med:

Hvis du køber et kvalitetsæt til  3000,- kr. og bruger det fem gange om måneden i løbet af et år, vil regnestykket blive som følger: 3000 : ( 5 x 12 x 2)  =  25 kr. pr. gang

Hvis du køber et selskabssæt til specielle anledninger og bruger det tre gange i løbet af 2 år, vil regnestykket blive sådan: 3000 :  3 = 1000 kr. pr. gang.

Det kan være, at du ville have været bedre tjent med at købe en enkel lang nederdel med en flot top i stedet for det dyre selskabssæt, og på den måde hellere skulle købe dragten du virkelig har brug for.

Søjler i garderoben

Udvælg din bedste basisfarve og sørg for, at du har alt tøjet og tilbehøret fra top til tå således, at det danner en søjle.

Jakke, nederdel, bukser, jumper, bluse, bælte, strømper, pæne sko, sko til dagligt brug, handsker, taske, frakke eller pels, strikjakke.

Når din første ”søjle” er komplet, begynder du at planlægge ”søjle” nr. 2 i en anden basisfarve som passer til ”søjle” nr. 1.

Derefter ser du på tillægstøjet og planlægger nye indkøb i tråd med de to søjler du koncentrerer dig om. Tillægstøjet må gerne have mønster, men sørg for på, at en tråd eller detalje i mønsteret indeholder basisfarverne.

Dette gør det let at sætte  ”søjle 1” og ”søjle 2” sammen. Alt tøjet vil nu passe sammen og du får en garderobe som fungerer.

Basistøj

Tegningerne herunder er eksempler på den type tøj du behøver for at bygge ”søjler”. Stilen og kvaliteten på tøjet skal følge den ”type” du er, klassisk, romantisk, sporty etc. Tegningerne symboliserer altså, hvilken type tøj man bør have. Moden skifter hele tiden, så tegningerne viser mode neutralt tøj.

 

basisgarderobe

En dragtjakke eller blazer  –  en nederdel – et miniskørt eller shorts – en bluse -en strik jakke –  lange bukser – en jumper – en vest eller tunika – en kortærmet jumper – en pels eller frakke.

Basistøjets anvendelighed afhænger meget af, hvilket stof du vælger. Gabardine bestående af let uld eller blandinger  hvor uld er en del af stoffet, kan bruges det meste af året. Tweed og grove uldstoffer passer bedst om dagen og er ikke så anvendelig som gabardine, der let kan bruges både om dagen og om aftenen.  Lærred og bomuld er lettere og egner sig  for mere sporty personer, mens ren uld og silke egner sig bedre for den mere klassiske person.

Til basis garderoben betaler det sig at vælge et mere konservativt og klassisk snit. Du vil kunne glæde dig over tøjet længere, da det ikke er mode afhængigt. Det vil også altid passe ind sammen med resten af dine sæt.

En klassisk dragt, gerne tredelt med bukser og nederdel, vil gøre dig stilig til enhver tid og kan benyttes året rundt. En klassisk neutral farve vil fungere som en baggrund for alle andre farver du tilfører garderoben. Med to dragter i forskellige basis farver som passer sammen, kan du allerede nu begynde at mikse og matche tøjet.

Tillægstøj

I tillæg behøver du en del tøj i en anden farve for at få variation, Her vælger du en farve som passer godt til din basisfarve, gerne en komplementærfarve  eller en repetitionsfarve af dig selv. Du kan også vælge en glad farve du specielt godt kan  lide. Vælg gerne diskret mønstrede dele med gentagelse af basisfarven i en del af mønsteret.

Tillægstøj-IA 001

T-shirt – bluse – top – sweater – tørklæde – fritidsbukser – fritidsjakke – lang nederdel – badedragt – sjal – sandal – fritidssko.

T-shirts er rimelige dele, som du kan få i alle farver, med eller uden mønster. Et udvalg af disse vil gøre, at du kan veksle mellem en række forskellige farver og få et nyt præg på garderoben alt efter hvilket humør du er i.

Husk, at T-shirts kan fås i forskellige kvaliteter. Enten bomuld eller blanding af rayon og silke som giver et flot ydre og som er behageligt at bruge.Blandingen lycra/bomuld giver et mere raffineret præg og føles rart  på kroppen.

Køb altid dine toppe store nok, sådan at bh-mærkerne ikke ses. En flot T-shirt nede i en dragtnederdel, et flot bælte og et lille tørklæde i halsen giver et elegant præg selv uden dragtjakken på.

Basistilbehør

Du har også brug for en base af tilbehør. Her vælger du en farve som passer til din basis farve, gerne en repetitionsfarve af dig selv.

Basistilbehør

Støvler – kuffert – handsker – bælte – pumps – paraply – strømper – spadseresko – håndtaske – selskabstaske – tørklæde.

Tilbehør er vigtigt for at holde garderoben opdateret. Franske kvinder har forstået dette og de satser mere på raffineret tilbehør. En ensfarvet kjole får præg af det du sætter til. Et tørklæde med dyreprint får et ensfarvet sæt til at blive højeste mode når dyreprint er in. Eller måske et bælte?

Tilbehøret kan også lave et sæt om fra klassisk elegant til dramatisk type, som for eksempel et bredt sort lakbælte og et sort og hvid stribet tørklæde sat samme med en ellers neutral dragt.

DOWNLOAD GARDEROBEPLANLÆGNINGS SKEMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *